Dobra pakowarka próżniowa

Produkty takie jak owoce, warzywa, mięso czy nabiał, mają określoną datę ważności, do której są zdatne do spożycia. Po jej upływie, pod wpływem bakterii znajdujących się w powietrzu, ulegają psuciu i gniciu. Na szczęście można skutecznie przedłużyć ich trwałość.

Jak działa pakowarka próżniowa?

pakowarki próżniowePrzeważnie większość z nas, kupując świeże produkty spożywcze, chowa je do lodówki, z myślą, że zachowają w niej świeżość przez wiele dni. Po części mamy racje, bo na pewno w niskiej temperaturze jaka panuje w lodówce znajduje się znacznie mniej bakterii niż w temperaturze pokojowej, ale jednak też tam występują. Być może mięso będzie świeże w lodówce o kilka dni dłużej, ale to czasem nas nie zadowala. Do przedłużania terminu ważności poszczególnych produktów spożywczych najlepiej się sprawdzają pakowarki próżniowe. Są to urządzenia o niewielkich rozmiarach, które potrzebują jedynie dostępu do energii elektrycznej. Wystarczy żywność spakować do specjalnych woreczków foliowych, a ich otwarty brzeg wsunąć do pakowarki, która w kilka sekund odciągnie powietrze z wnętrza woreczka i zgrzeje jego brzeg. Dzięki temu, uzyskami szczelnie zapakowany produkt, który nie ma dostępu do powietrza, przez co na długo pozostanie świeży. W takiej formie żywność można przechowywać w lodówce, w zamrażalniku czy na stole w kuchni. Żywność w warunkach próżni nie tracą swoich wartości smakowych, zapachowych czy odżywczych, więc jest to bezpieczny sposób przechowywania. Ponadto potrawy nie przechodzą zapachami innych produktów.

W taki sposób pakując żywność, możemy znacznie zaoszczędzić miejsce w lodówce czy zamrażalniku. Można gotować raz w tygodni i porcjować dania, które następnie pakuje się próżniowo i wsadza do lodówki. Dzięki czemu oszczędzamy czas i pieniądze.