Dobra patelnia do naleśników

Osoby lubiące spędzać czas w kuchni, z pewnością posiadają wiele naczyń, przyborów i akcesoriów, bez których nie byliby w stanie nic ugotować, usmażyć, czy upiec. Naczynia do smażenia, to przede wszystkim patelnie, które można podzielić na kilka rodzajów. 

Z czego są wykonane patelnie do naleśników? 

patelnia do naleśnikówSpora część ludzi na śniadanie przygotowuje sobie dania z jajek, bo są najbardziej pożywne. Mowa tu o jajecznicy, jajkach sadzonych, naleśnikach, czy placuszkach. Do wykonania takich potraw, niezbędna jest patelnia o odpowiednim rozmiarze, wysokości brzegów i powłoce. Do jajecznicy, placuszków i jajek sadzonych najlepsza będzie mała, klasyczna patelnia, natomiast do dużych placków z ciasta, najlepsza będzie patelnia do naleśników. Jej charakterystyczną cechą są bardzo niskie brzegi, które mogą wynosić od jednego do dwóch centymetrów. Dzięki takiej budowie, usmażonego naleśnika w łatwy sposób ściągniemy z patelni, ale również w łatwy sposób podrzucimy go, aby przewrócić na drugą stronę. Naleśniki najzdrowiej jest smażyć bez oleju, więc żeby ciasto nie przywarło do dna patelni, to powinna ona być wykonana ze stali nierdzewnej i pokryta powłoką ceramiczną lub teflonową. Nowością a rynku patelnie wykonane z granitu, które także się nadają do smażenia naleśników. Ważnym aspektem jest rączka do trzymania, która musi być wykonana z innego tworzywa niż reszta patelni, ponieważ będzie się ona nagrzewała w trakcie smażenia. Co do wielkości, to patelnie do naleśników posiada uniwersalny rozmiar. 

Jeżeli lubimy jeść na śniadanie naleśniki, to taki model patelni będzie nam bardzo potrzebny. Cenowo jest ona tańsza niż normalna patelnia i może kosztować od trzydziestu złotych wzwyż. Można je stosować na kuchence gazowej, elektrycznej, czy indukcyjnej.